Home ⁄ d-vitamin ⁄ Så förebygger du D-vitaminbrist hos ditt barn

Så förebygger du D-vitaminbrist hos ditt barn

D-vitaminbrist kan drabba både vuxna och barn. Brist på det viktiga näringsämnet påverkar skelettet , hjärnan och immunförsvaret och kan i värsta fall leda till rakit (engelska sjukan) hos barn. Men det finns sätt att förebygga D-vitaminbrist:

 

Säkra dina D-vitaminnivåer redan som gravid

Under graviditeten tillgodoses barnets D-vitaminbehov via mamman. Under graviditeten ökar kroppens behov av många viktiga näringsämnen och lider mamman av D-vitaminbrist kan det påverka fostrets tillväxt och utveckling. Känner du dig osäker på om du lider av D-vitaminbrist, rådgör med din barnmorska.

 

Börja ge D-droppar i tid

Läkemedelsverket rekommenderar föräldrar att ge sina barn d-droppar från en veckas ålder och upp till två år. Den rekommenderade dagliga dosen är 10 mikrogram. D-droppar delas ut gratis via landets barnavårdscentraler.

 

Servera fet fisk och D-vitaminberikade livsmedel

Det är generellt svårt att tillgodose hela dagsbehovet av D-vitamin genom kosten, särskilt för små barn. Men många mjölkprodukter och spannmålsprodukter är D-vitaminberikade och fet fisk är en bra källa till det viktiga näringsämnet. Se det som en bra grund.

 

Njut av solen

Även om det är viktigt att skydda små barn från starkt solsken räcker det sommartid med en kvart om dagen ute i solen för att barnet ska bygga upp sina D-vitamindepåer. Se till att vara utomhus en stund varje dag och försök fånga solljuset i lagom mängder.

 

Var uppmärksam på riskfaktorerna

Har ditt barn mörk hy, vistas mycket inomhus, bär ofta heltäckande kläder eller är allergisk mot vissa livsmedel; var extra uppmärksam och följ Livsmedelsverkets rekommendation att fortsätta ge D-droppar upp till fem års ålder.