Home ⁄ d-vitamin ⁄ Det här är D-vitaminbrist och därför uppstår det

Det här är D-vitaminbrist och därför uppstår det

Barn som växer upp med långa, solfattiga vintrar behöver extra tillskott av D-droppar för att minska risken för D-vitaminbrist.

Barn behöver D-vitamin för att hålla sig friska och utveckla ett starkt skelett, friska tänder och normal muskelfunktion. För små barn upp till två år är rekommendationen 10 mikrogram om dagen för att förebygga D-vitaminbrist – en utmaning som förälder om man ska förlita till sig kosten och solen som enda källor. Därför har svenska barn rekommenderats kosttillskott i form av D-droppar sedan 1930-talet.

 

Vitamin D reglerar kalkbalansen i skelett och tänder genom att hjälpa kroppen att ta upp kalcium och fosfat. Långvarig brist på vitamin D under uppväxten kan orsaka rakit, engelska sjukan, men också ökad känslighet för infektioner och skörare tandemalj. Det finns också forskning som visar att D-vitamin minskar risken för autism, astma, glutenintolerans och eksem.

Under sommarhalvåret är solen vår främsta källa till D-vitamin. Det bildas när solens UVB-strålar träffar huden och lagras sedan i kroppen. Under vinterhalvåret utsöndras sommarens D-vitaminlager, men även maten blir då en viktig källa.

Det finns flera orsaker till att svenska barn behöver extra tillskott för att förebygga D-vitaminbrist; små barn är känsliga för solens strålar och ska helst inte vistas långa stunder i direkt solljus. Det gör att deras lager av D-vitamin inte räcker hela den långa och mörka vintern. Det kan också vara svårt som förälder att säkerställa att barnen får i sig den rekommenderade dagliga dosen genom maten.

Enligt Livsmedelsverket är just D-vitaminet ett av få vitaminer som vi riskerar få i oss för lite av och därför har man sedan 1930-talet rekommenderat att barn upp till två år ska ges extra tillskott i form av D-droppar.

2012 höjde Livsmedelsverket rekommendationen för barn upp till två år sedan nya forskningsstudier visat att barn i Norden behöver få i sig högre doser för att undvika D-vitaminbrist.

 

Vissa grupper av barn löper större risk än andra att drabbas av D-vitaminbrist. Enligt Livsmedelsverket gäller det framför allt barn som:

  • helammar och inte får D-vitamintillskott
  • är mörkhyade
  • vistas mycket inomhus
  • bär heltäckande kläder när de är utomhus
  • inte äter fisk
  • inte äter livsmedel som är berikade med D-vitamin

För de barn som tillhör någon av riskgrupperna rekommenderar Livsmedelsverket att föräldrarna ger extra D-vitamin upp till fem års ålder.