Home ⁄ d-vitamin ⁄ D-vitamin olja – nu med solrosolja

D-vitamin olja – nu med solrosolja

ACO D-droppar – nu med solrosolja

D-vitamin är ett viktigt vitamintillskott för alla barn upp till minst två års ålder. Det hjälper till att stärka immunförsvaret och bidrar till en normal utveckling och av skelett och tänder. Därför rekommenderar Livsmedelsverket extra tillskott av D-vitamin till barn mellan 0 och 2 år.

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin och för att kroppen ska ta upp och tillgodogöra sig vitaminet behövs olja – som därför tillsätts i produktionsprocessen. Fram tills nu har den tillsatta oljan i ACO:s D-vitamin olja varit palmolja – världens mest använda vegetabiliska olja. Men efterhand som informationen om att palmoljan innehåller högre halter av hälsovådliga ämnen jämfört med andra vegetabiliska oljor – och dessutom har en stor miljöpåverkan blivit allt mer känd och belagd – har palmoljan i ACO:s D-vitamin olja nu ersatts med solrosolja.

Världsnaturfonden, WWF, är en av organisationerna som uppmärksammat hur odlingen av oljepalmen kan påverka miljön och djurlivet; viktig torvmark odlas upp, regnskog där unika arter av växter och djur lever huggs ner och lokalbefolkningen tvingas flytta. Enligt WWF bidrar odlingen också till utsläpp av växthusgaser och kräver stor tillgång till rent vatten.

Men det finns fler anledningar att undvika intag av palmolja , särskilt när det gäller barn. Under produktionen värms palmoljan upp till höga temperaturer för att renas från lukt, smak och färg. I mätningar gjorda av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, visar det sig att palmoljan efter reningsprocessen innehåller högre halter av de cancerframkallande ämnena 3-MCDP och 2-MCDP än andra vegetabiliska oljor.

I väntan på internationella riktlinjer rekommenderar Livsmedelsverket de som är oroliga att helt undvika eller byta ut livsmedel som innehåller palmolja.

Barn upp till två års ålder behöver extra tillskott av D-vitamin för att undvika D-vitaminbrist. ACO:s D-vitamin olja är ett bra och tryggt alternativ eftersom den innehåller solrosolja.